Hoe ziet jouw werkplek eruit? Of je nu werkt op een kantoor, in een verzorgingstehuis of in een klaslokaal: je werkplek wordt een stuk gezelliger met planten om je heen. Maar dat is nog niet alles: je bent bijvoorbeeld ook een stuk productiever in een groene omgeving! Lees snel waarom planten op je werkplek een must zijn.

1. Minder last van stress
Je voelt je een stuk relaxter in een groene omgeving. Dit blijkt bijvoorbeeld uit dit onderzoek van de Washington State University en dit onderzoek van Ranaas et al. (2010). Complexe taken uitvoeren gaat stukken beter én sneller met planten om je heen.

2. Minder ziekteverzuim
In een werkomgeving met groene planten voel je je fitter en energieker. Hoogleraar psychologie Tina Bringslimark, verbonden aan de Norwegian University of Life Sciences, bewees dit met haar onderzoek.

3. Betere concentratie en geheugen
Met planten om je heen kun je je beter concentreren, je kunt beter nadenken en je kunt meer onthouden. Het helpt trouwens ook om in je pauze een rondje te lopen buiten. Onderzoekers van de Universiteit van Michigan ontdekten dat de werking van je geheugen dan met maar liefst 20% kan verbeteren.

4. Minder depressief
Heb je wel eens last van negatieve stemmingen of gevoelens van depressie? Zet dan planten op je werkplek. Uit een driejarig onderzoek van de Universitity of Technology Sydney bleek dat negatieve gevoelens bij proefpersonen in een groen kantoor met maar liefst 58% afnamen.

5. Schone en frisse lucht
Merk je soms dat je op je werkplek last hebt van droge ogen? Hoofdpijn? Of misschien wel huidklachten? Dan is de luchtkwaliteit niet goed. Planten kunnen hierbij goed helpen. Dracaena, Hedera en Areca zijn voorbeelden van planten met een luchtzuiverende werking. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Deze stoffen worden vervolgens in de plant of de wortel opgeslagen en afgebroken. De planten zetten CO2 om in zuurstof en ze brengen waterdamp in de lucht. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid. En wist je dat luchtzuiverende planten ook vieze geuren kunnen afbreken?

6. Minder achtergrondlawaai
Planten worden ook gebruikt voor het verminderen van lawaai. Langs drukke wegen bijvoorbeeld. Ook verminderen planten het achtergrondlawaai in gebouwen, vooral in akoestische ruimten. Nagalm is een probleem dat vaak voorkomt in moderne gebouwen, door het gebruik van ‘harde’ materialen in het interieur. De bladeren van planten absorberen en weerkaatsen achtergrondgeluiden. Zo wordt de ruimte aangenamer voor de personen die daar aanwezig zijn.

(Bronnen: mt.nl, intratuin.nl, intogreen.nl en ambius.nl. Foto: Bloemenbureau Holland)