Saai he, zo zonder kerstboom in huis. Waar eerst een mooie versierde boom vol met lichtjes stond, kijk je nu uit op saaie, lege plek. Hoog tijd voor een mooie kamerplant! Zo’n groene beauty waarmee je die leegte mooi kan opvullen. 

Geen idee welke plant je moet kiezen? Ga voor een mooie kamerboom, want de kamerbomen zijn Woonplanten van de maand januari 2016! Ze kamerbomen zijn erg populair: je ziet deze sfeermakers dan ook regelmatig schitteren in de woonbladen. De Beaucarnea, Polyscias, Dracaena en Pachira zijn de ideale vervangers van de kerstboom: ze staan mooi in ieder interieur, ze zijn gemakkelijk te verzorgen, ze zorgen dat je je ontspannen voelt én ze hebben een luchtzuiverende werking.

In het assortiment van Green is zijn de volgende kamerbomen opgenomen:

Beaucarnea
De Beaucarnea is krachtig en sterk. Ze valt op door haar lange en krullende bladeren. We noemen haar ook wel ‘olifantspoot’ vanwege haar brede ‘voet’.

Dracaena
De Dracaena noemen we ook wel ‘drakenplant’. De plant kenmerkt zich door haar zwaardvormige blad. Van de ongeveer 80 soorten Dracaena is de ‘Marginata’ het bekendst.

Pachira
De Pachira is een sierlijke plant die liever te weinig water krijgt dan teveel. Opvallend zijn de vijf bladeren aan elke tak: deze lijkt op een menselijke hand.

Verzorgingstips:

  • Hoe bonter de plant, des te lichter de standplaats moet zijn. Wanneer het blad meer bladgroen bevat kan hij met minder licht volstaan. Bladplanten mogen nooit in direct zonlicht, anders verbrandt het blad.
  • Hoe groter en dikker de stam, hoe makkelijker de plant in het onderhoud is. De stam slaat water op, teveel vocht kan zelfs leiden tot het rotten van de stam. In het algemeen geldt: regelmatig water op kamertemperatuur geven en een voetbad voorkomen. In het voorjaar en de zomer is een douche in de vorm van een regenbui mogelijk door de plant even buiten te zetten. Zoiets gebeurt in de natuur tenslotte ook.
  • Eventueel geel of lelijk blad laten verdrogen en dan weghalen. Wanneer een kamerboom te hoog of minder mooi is geworden kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme maanden. Ze kunnen soms ook bloeien, zeker als ze ‘liefdevol ‘verwaarloosd’ worden.
  • Om kamerbomen lang goed te houden is eens per maand kamerplantenvoeding aan te bevelen.
  • Ten overvloede: kamerbomen zijn alleen ter decoratie en niet voor consumptie!

 

Bron: Bloemenbureau Holland